Direct naar de inhoud.

SYBERISCH LARIKSHOUT

De houtsoort lariks is aan een nieuw leven begonnen. Werd zij vroeger in ons land veel gebruikt in de tuin-, water-, scheeps- en mijnbouw, tegenwoordig bouwen we er vloeren, kozijnen, trappen en gevelbekleding mee.

Lariks was populair vanwege de duurzame en sterke eigenschappen, het uiterlijk speelde nauwelijks een rol. Nu is het omgekeerd: we kiezen lariks vooral om de fraaie kleur en structuur. De natuurlijke duurzaamheid maakt de houtsoort geschikt voor een groot aantal toepassingen. Door de combinatie van hars en een hoog percentage kernhout is lariks weinig gevoelig voor houtschimmels zoals blauwschimmel. Lariks valt onder duurzaamheidklasse 3.

Dit betekent dat lariks geen verdere verduurzaming nodig heeft. Larikshout dat enige tijd blootgesteld is aan de weersomstandigheden kleurt grijsachtig, wat overigens niets verandert aan de levensduur. Door het hout te behandelen met een (kleurloze) beits blijft de mooie houtkleur van het lariks behouden. Lariks is in diverse uitvoeringen bij ons verkrijgbaar, bijvoorbeeld in 25 mm schaaldelen (gepotdekseld), 18 mm geschaafde rabatdelen en fijnbezaagd IJsselrabat.

syberisch-lariks-hout-schipper-houtbouw-4 syberisch-lariks-hout-schipper-houtbouw-1_f89d0 syberisch-lariks-hout-schipper-houtbouw-2 (1) syberisch-lariks-hout-schipper-houtbouw-3